CURRENT AFFAIRS 9 November 2020

CURRENT AFFAIRS 9 November 2020

CURRENT AFFAIRS 9 November 2020 – To get a government job and pass the exam, it is most important to increase your level of general knowledge. Out of all the subjects asked in the exam for the government job, GK (General Knowledge) is a subject that can drop and even lift a candidate in the exam. If you want to get ahead of others, then it is important that you keep a good grip on the subject of General Knowledge. Keeping in mind all you candidates, we have given some important questions of current affairs for you in this article. These questions of GK are related to Daily Current Affairs, which by reading and memorizing you will help a lot in the exam. Now you can read the questions of daily current affairs from this page.

09 नवंबर 2020

1. अमेरिकी राष्ट्रपति चुनाव में 290 इलेक्टोरल वोट पाकर अमेरिका के नए राष्ट्रपति कौन बने हैं?

उत्तर: जो बिडेन।

2. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी द्वारा अपने संसदीय क्षेत्र में आज कितने परियोजनाओं का शिलान्यास किया जाएगा?

उत्तर: 19 परियोजनाओं का उद्घाटन और 17 परियोजनाओं का शिलान्यास।

3. सनराइजर्स हैदराबाद को हराकर कौन सी टीम पहली बार आईपीएल के फाइनल में पहुंची है?

उत्तर: दिल्ली की राजधानियाँ।

4. आज किस राज्य का 21 वां स्थापना दिवस मनाया जा रहा है?

उत्तर: उत्तराखंड।

5. केंद्र सरकार ने जहाजरानी के नाम को बदलकर जहाजरानी मंत्रालय का नाम क्या बदल दिया है?

उत्तर: पोर्ट, शिपिंग और जलमार्ग मंत्रालय।

6. रक्षा मंत्री राजनाथ सिंह DRDO मुख्यालय में किस मिसाइल के मॉडल का उद्घाटन करेंगे?

उत्तर: एंटी सैटेलाइट मिसाइल।

7. 8 नवंबर दुनिया भर में किस दिन मनाया जाता है?

उत्तर: विश्व रेडियोलॉजी दिवस।

8. भारत में अब तक संक्रमित कोरोना वायरस की संख्या कितनी है?

उत्तर- 85,53,657 (1,26,611 मौतें)।

9. भारत के कॉमिक्स हीरो चाचा चौधरी को किस परियोजना का ब्रांड एंबेसडर चुना गया है?

उत्तर: नमामि गंगे।

10. किसने मिस ऑस्ट्रेलिया यूनिवर्स 2020 का खिताब जीतने में कामयाबी हासिल की है?

उत्तर: मारिया थाटिया।


English 

09 November 2020

1. Who has become the new President of America by getting 290 electoral votes in the US presidential election?

Answer: Joe Biden.

2. How many projects will be laid today by Prime Minister Narendra Modi in his parliamentary constituency?

Answer: Inauguration of 19 projects and foundation stone of 17 projects.

3. Which team has reached the final of IPL for the first time by defeating Sunrisers Hyderabad?

Answer: Delhi Capitals.

4. Which state’s 21st Foundation Day is being celebrated today?

Answer: Uttarakhand.

5. What has the Central Government changed the name of the Ministry of Shipping by expanding the name of Shipping?

Answer: Ministry of Ports, Shipping and Waterways.

6. Defense Minister Rajnath Singh will inaugurate the model of which missile at DRDO headquarters?

Answer: Anti Satellite Missile.

7. November 8 is celebrated as which day worldwide?

Answer: World Radiology Day.

8. What is the number of corona virus infected in India so far?

Answer: 85,53,657 (1,26,611 deaths).

9. India’s comics hero Chacha Chaudhary has been chosen as the brand ambassador of which project?

Answer: Namami Gange.

10. Who has managed to win the Miss Australia Universe 2020 title?

Answer: Maria Thatia.

Leave a Comment